Wat doen wij?

De Stichting Elektronische Communicatie Hypotheken (kortweg ECH) heeft tot doel om een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige bijdrage te leveren aan dienstverlening voor notariskantoren, hypothecair financiers, en hypothecaire serviceorganisaties in Nederland. Haar dienstverlening heeft primair betrekking op de processen van verlening, vestiging en beëindiging van het recht van hypotheek.

ECH stelt hiervoor een berichtenstandaard beschikbaar, die volgens een standaardproces tussen partijen worden uitgewisseld. Deze standaard is gebaseerd op xml-berichten die worden aangeroepen via een webservice. Een centraal validatiemechanisme zorgt ervoor dat elk uitgewisseld bericht inhoudelijk en technisch voldoet aan de afgesproken standaard. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om Straight Through Processen door te voeren binnen businessprocessen. Een aanzienlijke en aantoonbare kwaliteitsverbetering leidt vervolgens tot een kostenefficiënt werkproces waarbij partijen weten wat ze aan elkaar hebben en op elkaar kunnen vertrouwen, binnen een afgesproken tijdsbestek. Uiteindelijk is de klant die zijn huis aankoopt of verkoopt de grote winnaar!

Bij ECH bent u in betrouwbare en veilige handen. De regelgeving vanuit de Uitvoeringswet Algemene Verordering Gegevensbescherming staat bij haar hoog in het vaandel. Juist daarom besteedt ECH veel zorg en aandacht aan de veiligheid van data en het berichtenverkeer. Partijen communiceren met elkaar over een beveiligde Internetverbinding, via een centrale infrastructuur. Zij maken daarbij gebruik van digitale certificaten ten behoeve van autorisatie en authenticatie. Het ECH-platform is dubbel uitgevoerd en verspreid over een tweetal datacenters. Een 99,8% beschikbaarheidsgarantie (gedurende kantooruren) wordt daarbij afgegeven.

Het eigendom, het onderhoud en het beheer van de IT-infrastructuur, het bestuur en directievoering zijn ondergebracht in een Stichting. Stichting ECH is een branche-initiatief en heeft geen winstoogmerk. Geïnvesteerd wordt in: onderzoek, vernieuwing en ketenintegratie binnen de eerder genoemde hypotheekprocessen.