ECH

Korting bij snelle bewaardersverklaring

De deadline van de zogenoemde bewaardersverklaring in het passeerproces wordt ingekort. Nu nog heeft een notaris tien werkdagen de tijd om te bevestigen dat de akte is gepasseerd. Vanaf 1 november moet de bewaardersverklaring uiterlijk drie werkdagen na inschrijving bij het Kadaster worden verstuurd. Notarissen die zich aan die deadline houden, krijgen van Stichting ECH 10 procent korting.

Stichting ECH werkt aan ECH 4.0. Deze wordt medio 2018 ingevoerd. Hiervoor zijn de afgelopen maanden verschillende bijeenkomsten gehouden. Daaruit blijkt dat hypothecair financiers graag eerder op de hoogte worden gebracht van het passeren van de hypotheekakte dan nu het geval is. Momenteel ontvangt de hypothecair financier een afschrift per post en de bewaardersverklaring digitaal via ECH. Met de ontvangst van deze stukken voert de hypothecair financier vervolgacties uit, zoals het opstarten van de automatische incasso en het opnemen van de lening in de online omgeving van de klant.

Proces optimaliseren

Om het proces voor zowel het notariaat als de hypothecair financiers te optimaliseren, wordt het afschrift van de hypotheekakte vanaf ECH 4.0 digitaal uitgewisseld. Het versturen vindt plaats in een vernieuwde variant van het ECH-bericht ‘bewaardersverklaring’: het bericht ‘passeerbevestiging’. De deadline wordt verkort van tien werkdagen na passeren naar drie werkdagen na passeren. Deze termijn zorgt ervoor dat de notaris de narecherche kan afwachten voordat het bericht wordt verzonden, terwijl de hypothecair financier de hypotheek tijdig in beheer kan nemen.

Tijdelijk 10 procent korting

Omdat het notariaat het afschrift momenteel nog per post verstuurt, is het verzenden van de bewaardersverklaring een extra handeling. Stichting ECH realiseert zich dat het vervroegen van de deadline voor die taak een extra inspanning vergt van het notariaat. Om notariskantoren een extra stimulans te geven om toch de deadline te halen, geeft ECH tijdelijk 10 procent korting op het tarief voor de betreffende passeerzaak indien het bericht ‘Bewaardersverklaring’ uiterlijk drie werkdagen na inschrijving van de hypotheekakte bij het Kadaster wordt verstuurd. ECH zorgt dat de korting maandelijks op de factuur wordt verrekend. Het notariskantoor hoeft hier dus zelf niets voor te doen.Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de FAQ-sectie en anders kunt u ook contact opnemen met ECH Servicedesk

Deel dit bericht!